Czy można korzystając z naturalnych ziół i przypraw budować lepszą odporność? Przeciwdziałać powstawaniu stanów zapalnych? Oczywiście! Działają też przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie i poprawiają metabolizm…
To znana od stuleci przyprawa mająca właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz wspomagająca i łagodząca objawy przy infekcjach górnych dróg oddechowych. Łagodzi objawy choroby lokomocyjnej oraz nudności w czasie ciąży. Podnosi ciśnienie, wzmaga procesy trawienne, działa moczopędnie, nie jest więc wskazany dla osób z wysokim ciśnieniem czy mających objawy refluksu żołądkowego. Imbir można dodawać do potraw, napojów czy wypieków.
Ma silne właściwości rozgrzewające i przeciwzapalne. Możesz ją dodać do mleka i razem podgrzać. To przepis na stosowane w medycynie ajuwedrycznej „złote mleko”. Pomaga w budowaniu odporności oraz w leczeniu pierwszych objawów przeziębienia.
Oprócz właściwości rozgrzewających, pobudza procesy trawienne i pomaga w odchudzaniu. Warto je dodawać do herbaty. Pomagają też na łagodzenie bolącego gardła. Można je wtedy ssać, a najlepiej rozgryzać goździki.
Pozyskujemy z kory cynamonowca. W sklepach dostępny jest w formie zmielonej oraz w kawałkach. Ma silne właściwości przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne. Redukuje wzdęcia i wspomaga przemianę materii i procesy trawienne, dlatego nie jest zalecany dla osób mających problemy z żołądkiem czy jelitami. Działa rozgrzewająco. Można go dodawać do herbaty, ciast, mięsa czy owsianki. Badania przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych wykazały, że może hamować rozprzestrzenianie się komórek rakowych.
To naturalny antybiotyk. Wspomaga w walce w infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi, szczególnie górnych dróg oddechowych. Rozgrzewa, udrażnia nos i obniża gorączkę. Stosowany regularnie wzmacnia odporność. Wspomaga procesy trawienne. Działa przeciwpasożytniczo. Dzięki dużej ilości antyutleniaczy hamuje procesy starzenia i korzystnie wpływa na wygląd skóry. Najzdrowszy jest jedzony na surowo, ale przez swój zapach rzadko spożywamy go w takiej postaci. Warto go dodawać do zup, mięs, sałatek czy past.
Zupa idealna na jesienną słotę. Rozgrzewa, jest bogata w witaminy i wzmacniająca odporność!
Składniki:
400 g dyni
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
1 nieduża cebula
3 ziemniaki
Kawałek imbiru (ok 3 cm)
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki soli himalajskiej
1 ½ łyżki przypraw: kurkuma, curry, czerwona papryka, pieprz czerwony, kmin mielony
1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Cebulę umyć, obrać i pokroić w kawałki. Garnek podgrzać, dodać oliwę, czosnek, imbir oraz cebulę. Zeszklić – ok 2-3 minuty. Dynię, marchewkę, pietruszkę i ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kawałki włożyć do garnka. Z dyni należy usunąć pestki. Można je ususzyć. Zalać wodą tak aby warzywa były przykryte. Dodać przyprawy i gotować na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. Ok 20-30 minut. Zupę zmiksować. Można podawać z łyżką śmietany, lub posiekaną świeżą kolendrą.
Takie śniadanie nie tylko dostarczy Ci energii, ale wprawi w dobry nastrój. Bogate w błonnik i witaminę E wspomaga przemianę materii i poprawia wygląd skóry.
Składniki:
40 g płatków owsianych
300 ml mleczka kokosowego
Ulubione suszone owoce: mogą to być daktyle, śliwki, morele
1 łyżeczka migdałów w płatkach
1 łyżeczka jasnego miodu (najlepiej lipowego)
½ łyżeczki zmieszanych przypraw: kurkuma, cynamon, kardamon
1/2 banana lub garść owoców sezonowych (malin, truskawek, borówek)
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane należy na noc zalać ciepłą wodą. Rano wodę odlewamy. Do garnka wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy płatki. Gotujemy kilka minut na małym ogniu często mieszając. Przekładamy do miseczki i dodajemy: miód, przyprawy, suszone i świeże owoce. Posypujemy migdałami. Smacznego!